28 / 03 / 2024

Kimler konut kredisi çekebilir?

Kimler konut kredisi çekebilir?

Konut kredisi ile ev sahibi olabilmek için tüketicinin, banka kriterlerine uygun olması gerekiyor. İşte gereken önemli 3 kriter.



Konut kredisi ile ev sahibi olabilmek için tüketicinin, banka kriterlerine uygun olması gerekiyor. Bu kriterler bankadan bankaya değişkenlik gösterse de kredinin onay alabilmesi için tüketicinin, bazı temel şartları taşıması gerekiyor. Bu şartlardan bazıları:


1. Gelir oranı: Aylık kredi taksitinin aylık gelirin yaklaşık olarak %50'sini aşmaması gerekiyor. Örnek olarak 3.000 TL maaş alan bir tüketici bankaya aylık en fazla 1.500 TL borçlanabiliyor. Tüketicinin daha önceden kullanmış olduğu aylık 200 TL kredi ödemesi varsa bu rakam, 1.300 TL'ye düşüyor.

2. Kredi notu: Tüketicinin kredi notunu olumsuz etkileyen kredi kartı gecikmelerinin, geriye dönük 5 yıl için icra takibinin ve çek­senet protestosunun olmaması gerekiyor.

3. Gelir Belgesi: Bankaya belgelenebilen bir gelir belgesi sunulması gerekiyor. 


Kredipazari.com'un verdiği bilgilere göre yukarıda belirtilen şartların biri veya birden fazlasının sağlanamadığı durumlarda banka, tüketiciden kefil ve ek teminat isteyebiliyor. Ancak kefilin de kredi alacak olan kişinin sahip olması gereken şartlara uygun olması gerekiyor.


KrediPazarı


Geri Dön