25 / 04 / 2024

Kimler konut kredisi KDV iadesi alabilir?

Kimler konut kredisi KDV iadesi alabilir?

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile konutta yüzde 18 uygulanan KDV'lerin yüzde 8'e çekilme kararı alındı. Kimler konut kredisi KDV iadesi alabilir?



Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile konutta yüzde 18 uygulanan KDV'lerin yüzde 8'e çekilme kararı alındı.


Karar gereğince yalnız 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim edilecek konutlar için yüzde 8 KDV oranı uygulanacak. Bu durumda ödenen KDV'ler iade edilebiliyor. Peki, kimler konut kredisi KDV iadesi alabilir?


Konutta KDV iadesi..


Bilindiği üzere kullanılan konut kredisi dahilinde bankalar tüketicilerden KDV alıyor. Çekilen kredi rakamları yüksek olduğu için KDV oranının yansıması ile bedel daha da yükseliyor. KDV oranının düşürülmesi durumunda, kredi kullanıcıları ödedikleri bu bedelin iade edilip edilmeyeceğini merak ediyor.


Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konut kredisinde KDV iadesinin geri alınabileceğini söyledi:


"Konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketiciler, alınan KDV tutarına göre, gerek il ve ilçe hakem heyetlerine gerekse Tüketici Mahkemelerine başvurarak haksız alınan bu tutarların geri iadesini isteyebilirler. 2320 liraya kadar bağlı bulundukları Kaymakamlık Hakem Heyetlerine, 2320 lira ile 3480 lira arasındaki tutarlar için Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan İl Hakem Heyetlerine, 3480 lira ve üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvurarak yukarıda söylediğim kanun maddelerini de belirtip haksız alınan bu bedeli geri alabilirler.'



Konutta KDV oranı yüzde 8'e indi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön