23 / 04 / 2024

Kiptaş, hasılat paylaşımı modeline geçti

Kiptaş, hasılat paylaşımı modeline geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ'ta hasılat paylaşımı modeline geçti



Şirket tarihinin ilk hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirdiği projesini Maltepe'de satışa çıkarıyor.

Özyazıcılar tarafından Maltepe Başıbüyük'te inşa edilecek Nish Adalar projesi 84 ile 208 metrekare arasında 2 bin 150 konuttan meydana geliyor.  KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, " Bu metoda yabancı değiliz. Daha önce kısmi hasılat paylaşımı uyguluyorduk. Özyazıcı İnşaat satışı üstlenmek istedi. Biz de yaptığımız değerlendirme sonucunda el sıkıştık. Özyazıcı grubu projede arsamız karşılığı bize en az 210 milyon TL ödeme yapacak. Satıştaki ciroya bağlı olarak bu rakam daha da fazla artabilir" dedi.

Sağlanacak kaynakla yeni arsalar alacaklarını kaydeden İsmet Yıldırım, "Çatalca ve Esenyurt'ta yeni başlayacağımız projelerde de bu kaynaktan faydalanacağız. Riske girmeden bilançomuzu düzelteceğiz. Nakit
durumumuz güçlenecek" dedi.

Yıldırım; sistem başarılı olursa, şirketin portföyünde bulunan başka arazilerde de bu yöntemi kullanabileceklerini sözlerine ekledi.

Ocak'ta satışta

Nish Adalar projesi Ocak ayında satışa çıkacak. Özyazıcı grubu Cuma gününden itibaren talep toplamaya başlayacak.

Maltepe sırtlarındaki arazi Büyükada, Kınalı Ada, Burgaz Ada, Hayırsız Ada ve Heybeli Ada'yı tepeden görüyor.  Büyükbakkalköy ormanının bitişiğinde olan Nish Adalar'da  sosyal tesisler ve alışveriş üniteleri de yer
alıyor. Toplamda 160 bin metrekare yeşil alanı bulunan projedeki konutların yüzde 75'i deniz manzaralı. Projede yeşil alanlar içinde 4 adet açık havuz şelale ve göletler bulunacak. Tatil Köyü mantığında planlanan sitede 2 bin 500 metrekare olarak ayrılan sosyal tesis içinde 400 metrekare kapalı havuz, saunalar fitness salonlarının olduğu bir wellness merkezi yer alıyor. İnşaatına bu hafta başlanacak projenin ilk teslimatları 2012'de gerçekleştirilecek.

Nish Adalar projesinin yapım ve satışını üstlenen Özyazıcı İnşaat'ın Yönetim kurulu başkanı Ahmet Özyazıcı, "1997 yılından bu yana ağırlıklı konut üretimi olmak üzere inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 3 bin adedin üzerinde konut yapıp teslim ettik. Maltepe'nin de yabancısı değiliz. Nish Adalar'ın alt tarafında bulunan Ada Tepe konutlarını tamamladık. Ayrıca TOKİ'ye ait arsa üzerinde Halkalı'da Ihlamur Evleri'ni yaptık. Yenibosna'da Temmuz 2010'da tamamlanacak olan NİSH İstanbul projesinin de ortağı ve yapımcısıyız" dedi.

Ahmet Özyazıcı, "Böyle özel bir araziyi layık olduğu şekilde projelendirmek için mimarımız İsmet Köseoğlu ile birlikte 3 ayı aşkın süre geceli gündüzlü çalıştık. Bu arazi Anadolu yakasının en özel noktasında bulunmaz güzelliklerin ortasında yer alıyor.  Deniz her yerde var ancak yaşayan adaları yaşam ışıltılarıyla görmek deniz
görmekten de öte bir zenginlik. Projede hem içerden manzarayı en güzel göstermeye hem de İstanbul'a güzel bir slüet kazandırmaya çok dikkat ettik . Sonuçta mükemmele yakın bir neticeye ulaştığımıza inanıyoruz. NISH Adalar deniz kenarı bir şehirde oturup denize hasret İstanbul'lulara bir armağan olacak. Modern yaşamın tüm gereklerini karşılayacak olan Nish Adalar 30 ayda tamamlanıp teslim edilecektir...

SES GETİREN PAYLAŞIMLAR

1) Akkoza: Esenyurt'ta yer alan ve üç bölümden oluşan projenin konut bölümünün arsa sahibi Mermerci Ailesi. Mermerciler, satılan konutlardan yüzde 28.5 oranında pay alıyor.

2) 212 Ağaoğlu Recidence: Edip İplik'in sahibi Akın ailesi, '212 Ağaoğlu Residence'de Ağaoğlu ile hasılat paylaşımı modeliyle anlaştı. Anlaşmaya göre satılan konutlardan Akın Ailesi yüzde 38 pay alıyor.

3) ESTON Şehir ve Göl: Her iki proje de Mermerciler'e ait arsa üzerinde gerçekleştirildi. Anlaşma çerçevesinde satılan konutlardan, aynı zaman Akfil Grup'un da sahibi olan Mermerci ailesi yüzde 20 civarında pay aldı.

Kamuda ise Batı Ataşehir'in üçüzleri olarak bilinen Ağaoğlu My World, Uphillcourt ve Kentplus ve Bahçeşehir'deki Kuzu Gruba ait Spradon projeleri, Ispartakule, Bizim Evler, Divan Residence gibi projeler
hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçiriliyor.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kiptaş, hasılat paylaşımı modeline geçti

Emlak sektöründe faaliyet gösteren ikinci kamu şirketi de hasılat paylaşımı modeline geçti. Kiptaş, 200 bin metrekarelik arsadan toplam 210 milyon TL gelir elde edecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki  Kiptaş  da hasılat paylaşımı modeline geçti.  Şirket, bu ilk denemenin başarılı olması halinde portföyünde bulunan başka arazilerde de yöntemi kullanacak. Böylece gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren iki kamu şirketi de model üzerinde uzlaşmış oldu. TOKİ'nin iştiraki olan Emlak Konut GYO da 2003'ten beri hasılat paylaşımı modeliyle çalışıyor.

Kiptaş'ın bu modele ilk kez yöneldiği şirket ise Özyazıcılar İnşaat oldu. Şirket, Kiptaş'a ait Maltepe'de yer alan 200 bin metrekarelik arsada 2 bin 150 konutluk Nish Adalar projesini hayata geçirecek.  Kiptaş'ın alacağı para ise 210 milyon TL olacak.  Maltepe sırtlarındaki arazi, Büyükada, Kınalıada, Burgazada, Hayırsız Ada ve Heybeliada'yı tepeden görüyor.

Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Aslında, bu metoda yabancı değiliz. Daha önce kısmi hasılat paylaşımı uyguluyorduk. Özyazıcı  Grubu satışı üstlenmek istedi. Biz de yaptığımız değerlendirme sonucunda el sıkıştık. Özyazıcı Grubu projede arsamız karşılığı bize en az 210 milyon TL ödeme yapacak. Satıştaki ciroya bağlı olarak bu rakam daha da fazla artabilir" dedi.

Sağlayacakları kaynakla yeni arsalar alacaklarını kaydeden Yıldırım, "Çatalca ve Esenyurt'ta yeni başlayacağımız projelerde de bu kaynaktan faydalanacağız. Riske girmeden bilançomuzu düzelteceğiz. Nakit durumumuz güçlenecek. Sistem başarılı olursa, bu yöntemi başka arazilerimizde de kullanacağız" dedi.

Cuma günü talep toplanıyor
Kiptaş'ın hasılat paylaşımı modeline geçtiği ilk proje olan Nish Adalar ise Ocak 2011'de satışa çıkacak.  Özyazıcı Grubu, cuma gününden itibaren talep toplamaya başladı. İnşaatına bu hafta başlanacak projenin ilk teslimatları 2012'de gerçekleştirilecek.
Özyazıcı Grubu Genel Müdürü Ahmet Özyazıcı ise  proje için, "Böyle özel bir araziyi layık olduğu şekilde projelendirmek için mimarımız İsmet Köseoğlu ile birlikte 3 ayı aşkın süre geceli gündüzlü çalıştık. Projede hem içeriden manzarayı en güzel göstermeye hem de İstanbul'a güzel bir silüet kazandırmaya çok dikkat ettik" dedi. Toplam 160 bin metrekare yeşil alanı bulunan projedeki konutların yüzde 75'i deniz manzaralı olacak.

Özyazıcı Grubu, 1997'den beri inşaat sektöründe. Bu döneme kadar 3 binin üzerinde konut yaptı. Şu anda Yenibosna'da yapımı devam eden ve Temmuz 2010'da tamamlanacak olan Nish İstanbul üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

SES GETİREN PAYLAŞIMLAR
1) Akkoza: Esenyurt'ta yer alan ve üç bölümden oluşan projenin konut bölümünün arsa sahibi Mermerci ailesi. Mermerciler, satılan konutlardan yüzde 28.5 oranında pay alıyor.

2) 212 Ağaoğlu Residence: Edip İplik'in sahibi Akın ailesi, `212 Ağaoğlu Residence'de Ağaoğlu ile hasılat paylaşımı modeliyle anlaştı. Anlaşmaya göre satılan konutlardan Akın ailesi yüzde 38 pay alıyor.

3) Eston Şehir ve Göl: Her iki proje de Mermerciler'e ait arsa üzerinde gerçekleştirildi. Anlaşma çerçevesinde satılan konutlardan, aynı zaman Akfil Grup'un da sahibi olan Mermerci ailesi yüzde 20 civarında pay aldı.
Kamu projeleri: Kamuda ise Batı Ataşehir'in üçüzleri olarak bilinen Ağaoğlu My World, Uphillcourt ve Kentplus ve Bahçeşehir'deki Kuzu Gruba ait Spradon projeleri, Ispartakule, Bizim Evler, Divan Residence gibi projeler hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçiriliyor.

HASILAT PAYLAŞIMI MODELİ NEDİR?
Kişi ya da kurumların kendi arsalarını, üçüncü kişilere belirli bir bedel karşılığı  devretmesi. Örneğin, 100 milyon TL'lik bir projede yüzde 35 oranında hasılat paylaşımında anlaşılırsa arsa karşılığı satılan konutların satış bedelinin yüzde 35'i arsa sahibine verilir. Geriye kalan yüzde 65'i projeyi yapan ve satan şirket devralır. Paylaşım, aylık, yıllık veya konut bazlı yapılabilir...
Milliyet

Nish Adalar'da ön satışlar başladı! 132 bin 600 TL'den başlayan fiyatlarla!


Geri Dön