26 / 04 / 2024

Kira akdi kaça ayrılır?

Kira akdi kaça ayrılır?

Kira akdi ne demektir? Kira akdi kaça ayrılır, alt türleri nelerdir? Kaç çeşit kira akdi yapılabiliyor? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız detaylı olarak haberimizin içinde bulabilirsiniz..



Kira akdi, kiracı ile kiralayan arasında kiralanan gayrimenkulün hangi bedel karşılığında olacağını belirten bir sözleşme çeşididir. Peki kira akdi kaça ayrılır?


Kira akdi, gelir getirmesi açısından, yazılı veya sözlü olmasından, süresi açısından, düzenleyenler bakımından ve fiyat açısından düzenlenme olarak 5'e ayrılır. Bu başlıklar altında alt türlere de ayrılabiliyor.


- Gelir getirmesi açısından yapılan kira akitlerinde, 2 çeşit akit mevcut. İlki adi kira akdi, bu akitte gelir getirmeyen taşınmazlar kiralanır. İkincisi hasılat kirası, bu kira akdinde de gelir getiren taşınmaz kiraya verilir.


- Yazılı veya sözlü kira akidlerine bakacak olursak, yazılı kira akidleri yazılı olarak yapılan ispat için faydalı olan bir akit çeşididir. Makbul olanı ise noterde yapılanıdır. Sözlü akitlerde ise ispat için öne sürülecek bir yazılı metin olmadığından böyle bir durum sözkonusu değildir.


- Süresi açısından süreli ve süresiz olarak ikiye ayrılan akitlerde ise şöyle oluşturuluyor. Süreli olan akitlerde, belirli bir süre üzerine akit gerçekleştirilir. Bu süre 6 ay, bir yıl, iki yıl gibi belirli bir zaman içerir. Süresiz akitlerde ise akit üzerinde herahngi bir süre yoktur. Tarafların anlaşmasıyla süresiz bir akit yapılabilir. Ancak akit üzerinde bir yıllık kira bedeli belirtilmişse tarih olmasa dahi o akit bir yıllık olarak kabul edilir.


- Düzenleyenler bakımından da noter aracılığıyla düzenlenen ve taraflar arasında düzenlenen kira akdi olarak ikiye ayrılır. Noter aracılığıyla düzenlenen kira akitlerinde taraflar kira akdini notere onaylatırlar. Bu akit üç nüsha halinde düzenlenir. Biri noterde kalmak üzere diğer ikisi taraflara verilir. Taraflar arasında düzenlenen kira akdinde ise kira akdi sadece taraflar arasında düzenlenir. Akit üzerinde Onların dışında kimsenin imzası yoktur.


-Fiyat açısından düzenlenen akitler ise 5'e ayrılır. Bu akitler sabit kira mukavelesi, endeksli kira mukavelesi, artırmalı/eksiltmeli kira mukavelesi ve yeniden değerlemeli kira mukavelesi



Kira akdi nedir?



Tuğçe Ersoy/Emlakkulisi.com




Geri Dön