27 / 04 / 2024

Kira akdinin kiracı tarafından feshi!

Kira akdinin kiracı tarafından feshi!

Kira akdinin kiracı tarafından feshi Borçlar Kanunu'nun 249 ve 250. maddeleri uyarınca bazı koşullar altında mümkündür. Peki bu koşullar nelerdir? sorusunun cevabı için haberimizi inceleyebilirsiniz..



Kira akdinin kiracı tarafından feshi Borçlar Kanunu'nun 249. maddesinde şöyle yer alıyor


Borçlar Kanunu Madde 249


“Kiralayan, kiralananı akitten maksut olan kullanmaya salih bir halde kiracıya teslim etmek ve kira müddeti zarfında bu halde bulundurmak ile mükelleftir. 


Kiralanan, akitten maksut olan kullanmak mümkün olmayacak yahut intifa ehemmiyetli suretle azalacak bir halde teslim olunursa, kiracı akdi feshe yahut ücretten münasip bir miktarın tenzilini istemeye salahiyettardır. 


Eğer ayıp, kiracının yahut kendisiyle birlikte yaşayan kimselerin yahut işçilerin sıhhati için ciddi bir tehlike teşkil etmekte ise; kiralayan, bu tehlikeye akdi yaparken vakıf olmuş veya fesih hakkından feragat etmiş olsa bile yine kirayı feshedebilir.”


Borçlar Kanunu Madde 250'de yer alan koşul ise şöyle;


Borçlar Kanunu Madde 250


"Kiralanan, kira müddeti zarfında kiracının bir kusuru olmaksızın akitten maksut olan kullanmak mümkün olmayacak veya ehemmiyetli surette azalacak bir hale düştüğü takdirde, kiracı ücretten mütenasip bir miktarın tenzilini talep edebileceği gibi, ayıp münasip bir müddet zarfında bertaraf edilmezse, akdi dahi feshedebilir.” 



Bu iki koşul altında kiracı kira akdinin feshini isteyebilir. Bu koşullarda kiracının mülk içerisindeki memnuiyeti ve güvenliği sözkonusudur.



Kira sözleşmesi feshi nedir?

Kira sözleşmesi fesih sebepleri nelerdir?

Kira sözleşmesi feshi ihtarnamesi!




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön