26 / 04 / 2024

Kira artış oranı hangi ÜFE?

Kira artış oranı hangi ÜFE?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mevcut kira bedeline zam yapılıyor. Peki, kira artış oranı hangi ÜFE oranı ile hesaplanır? İşte yanıtı..



Kira artış oranı hangi ÜFE?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mevcut kira bedeline zam yapılıyor.


Yeni kira dönemi için yapılacak bu zammın hesaplama koşulları, Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Kanunen kira bedeline yapılacak zammın üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.


ÜFE; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak karşımıza çıkıyor.


ÜFE dahilinde, bir önceki aya göre değişim oranı, bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı açıklanıyor. Peki, kira artış oranı hangi ÜFE ile hesaplanır?


Hangi ÜFE'nin kira artış hesabında kullanılacağı Kanununda açıklanmıyor. Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından konuya açıklık getirildi.


Yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.


Örnek..

3 Mart'ta açıklanan enflasyon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi. 


Buna göre 2015 Mart ayında kiracıya yapılacak zamda yüzde 3,10 oranı kullanılacak.


Üretici fiyat endeksi Şubat 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön