28 / 03 / 2024

Kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kira artış oranı hesabı Ekim 2015 nasıl yapılır?



Kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak 2020 yılına kadar bu uygulama yalnız meskenler için geçerli oluyor. İşyerlerinin ÜFE zorunluluğu 2020 yılından itibaren başlıyor. Bu süre içerisinde işyerindeki kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor. Peki, kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?


Kira artış oranı hesabı Ekim 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Ekim 2015 Kira artış oranı: bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı olan yüzde 6,92. 


Kira artış oranı hesabı Ekim 2015 örneği..

Mevcut kira bedelinin 1000 lira olduğunu düşünelim. Yenilenen kira döneminde kiraya yukarıda yer alan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında artış yapılıyor. Buna göre, yeni dönemde ödenmesi gereken kira bedeli, 1069,2 lira olarak hesaplanıyor.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön