23 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesabı Mayıs 2015!

Kira artış oranı hesabı Mayıs 2015!

Kiracılık hukuku gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedelinde artış yapılıyor. Peki, yenilenen kira dönemi için ne kadar artış yapılır? İşte artış oranı hesabı Mayıs 2015..



Kira artış oranı hesabı Mayıs 2015!

Kiracılık hukuku gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedelinde artış yapılıyor. Kanunen, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kirada yapılacak artış hesabı da Kanun ile sınırlandırılıyor. Kanunen meskenlerde kiraya yapılacak artış üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.


Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Kira artış oranları hesabı Mayıs 2015..


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre kira artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre kirada %4,80 oranında zam yapılabilecek.


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön