19 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplama 2014!

Kira artış oranı hesaplama 2014!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık kira artışları ile ilgili esaslar, Borçlar Kanununda düzenleniyor. Peki kira artışı nasıl hesaplanır? İşte kira artış oranı hesaplama 2014...



Kira artış oranı hesaplama 2014!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracıya yapılacak yıllık kira artışları ile ilgili esaslar, Borçlar Kanununda düzenleniyor. Yasal mevzuat gereğince mesken kiralamalarında kiracıya yapılacak zammın dönemin ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.


Ancak işyeri kiralamalarında ÜFE hesaplama uygulaması yapılan bir değişiklik ile 2020 yılına erteleniyor. Buna göre mesken kira artış oranı hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılırken, işyeri kira artış hesaplamalarında ise sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Bu enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Açıklanan oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira artış oranı hesaplamalarında kullanılması gerekiyor.


Örnek kira artışı hesaplaması:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Ağustos ayında kira bedeli 1000 TL olan bir meskende, ev sahibi en fazla yüzde 9,88 oranında zam yapabildi.


Buna göre yapılan 90,8 TL'lik zam ile, yeni kira bedeli 1098,8 TL oldu. 



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön