20 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplama Eylül 2015!

Kira artış oranı hesaplama Eylül 2015!

Gayrimenkul kira sözleşmesinin sürenin dolması ile yenilenmesi halinde kirada artış yapılabiliyor. Peki, kira bedeline en fazla ne kadar zam yapılır? İşte kira artış oranı hesaplama Eylül 2015..



Kira artış oranı hesaplama Eylül 2015!

Gayrimenkul kira sözleşmesinin sürenin dolması ile yenilenmesi halinde kirada artış yapılabiliyor. Kiracının yeni dönemde ne kadar ödeyeceği, sözleşmede belirtilen oranlar ile hesaplanıyor.


Ev ve işyeri kiralamalarında yapılacak artış farklı şekilde hesaplanıyor. Ev kirası artışında kanunen ÜFE oranları uygulanıyor. 


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


İşyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Eylül ayında açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Kira artış oranı hesaplama Eylül 2015 örneği..

Yukarıdaki oranlara göre, meskendeki kiracıya en fazla %6,21 oranında zam yapılacak. Buna göre 1000 lira kira ödeyenler yeni dönemde 1062,1 TL ödemek ile mükellef olacak.



Enflasyon oranları Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön