20 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplama formülü!

Kira artış oranı hesaplama formülü!

Senelik olarak imzalanan kira sözleşmelerinin kira döneminin sonunda yenilenmesi halinde, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkında sahip oluyor. İşte kira artış oranı hesaplama formülü..



Kira artış oranı hesaplama formülü!

Senelik olarak imzalanan kira sözleşmelerinin kira döneminin sonunda yenilenmesi halinde, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkında sahip oluyor.


Ancak kira artış hesabında meskenlerde belli bir formül kullanılıyor. Buna karşın işyeri kiralamalarında kira bedeline sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Mesken kiralamalarında ise ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu oluyor. Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış oranı hesaplama formülü..

Nisan ayında Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,05 arttı.  Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Kira artış oranı %3,41 olup, Nisan ayında kira bedeli üzerinden en fazla bu oranda zam yapılabilecek. Örneğin, 1000 TL'lik kira bedeli 1034,1 TL olacak.




Enflasyon oranları Mart 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön