24 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplama!

Kira artış oranı hesaplama!

Kirada oturduğunuzu ve kira sözleşmenizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda ev sahibiniz size ne kadar zam yapacak? Kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır? İşte sorularınızın yanıtı...



Kira artış oranı hesaplama!

Kirada oturduğunuzu ve kira sözleşmenizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda ev sahibiniz size ne kadar zam yapacak? Kira artış oranı hesabı nasıl yapılır, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira bedelinde yapılacak artışlar ev sahibinin istediği oranda değil, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları baz alınarak yapılıyor.


Bilindiği üzere, Borçlar Kanunu ile kira artış oranları ÜFE oranlarına bağlanıyor. Söz konusu ÜFE oranları yeni adıyla Yİ-ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan bültende bir önceki aya ait verilere yer veriliyor.


TÜİK enflasyon oranlarını bugün (3 Mart 2014) açıkladı. Açıklanan ÜFE oranlarına göre, kira bedelinde yüzde 12,40 oranında zam yapılacak.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Yİ-ÜFE sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtmaktadır. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılıyor.


ÜFE oranları 2014 Şubat!
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?



Geri Dön