29 / 03 / 2024

Kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır?

Kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır?

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır?



Kira artış oranı hesaplaması nasıl yapılır?

Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Örnek hesaplama..

Ocak 2015 verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Şubat ayında kiracıya en fazla %3,28 oranında zam yapılacak.


Örnek kira artış oranı hesabı..

Kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 3,28

Zam bedeli: 32,8 TL

Zamlı kira bedeli: 1032,8 TL


Kiranın eksik ödenmesi nedeniyle tahliye!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön