29 / 03 / 2024

Kira artış oranı yarın açıklanacak!

Kira artış oranı yarın açıklanacak!

Mesken kira artışı hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ayın 3'ünde açıklanıyor. Buna göre, Eylül dönemine ait kira artış oranı yarın açıklanacak..



Kira artış oranı yarın açıklanacak!

Taşınmaz malını kiraya veren ve sözleşme dönemi yenilenen kiralamalarda, mal sahibinin kiracıya zam yapma hakkı doğuyor.


Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde kiracıya yapılacak zam oranı Üretici Fiyat Endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Buna karşın işyerlerinde kiracıya yapılacak zam oranı için böyle bir uygulama bulunmuyor. 


Yapılan kanun değişikliği ile işyeri kiralamalarında kiracıya yapılacak zammın ÜFE'ye bağlanması uygulaması 2020 yılına kadar ertlendi. 


Mesken kira artışı hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ayın 3'ünde açıklanıyor.


Buna göre, Eylül dönemine ait kira artış oranı yarın açıklanacak.


Geçen ay kiralar ne kadar artmıştı?

2014 Ağustos ayı ÜFE oranları: "Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi."


Ağustos ayında kira artışı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 9,88 kullanıldı.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön