26 / 04 / 2024

Kira artış oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak!

Kira artış oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kira sözleşmesi Temmuz ayında yenilenecek olan kiracılara zam yapılacak. Kira artış oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak..



Kira sözleşmesi Temmuz ayında yenilenecek kiracılara ne kadar zam yapılacağı, enflasyon oranları ile belli olacak.


Bilindiği üzere kanunen meskenlerdeki kiracıya dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor. Bu oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Temmuz ayında kullanılacak kira artış oranları 3 Temmuz'da saat 10:00'da açıklanacak.


Kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeksi oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılacak.


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,52 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,74, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,26 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,02 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlara göre Haziran ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara yüzde 9,02 oranında zam yapıldı. Buna göre mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kirası 1090 lira oldu.


Dövizli kiralarda artış

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup; Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön