19 / 04 / 2024

Kira artış oranları 5 Haziran'da açıklanacak!

Kira artış oranları 5 Haziran'da açıklanacak!

Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor. Sözleşmesi Haziran ayında yenilenenler için kira artış oranları 5 Haziran'da açıklanacak...



Konut veya işyeri kiralamalarında sözleşmesi uzayan kimselere, yapılacak artış hesaplamasında üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranları kullanılıyor.


ÜFE oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklıyor. Açıklanan verilerden 12 aylık ortalamalar baz alınarak meskendeki kiracıya zam yapılıyor.


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,76 arttı. 


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,01 artış gösterdi.


Buna göre kiracıya Mayıs ayında yüzde 8,01 oranında zam yapıldı. Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni kira bedeli 1080,1 lira oldu.


Kira sözleşmesi Haziran ayı içerisinde yenilenecek olan kimselerin kira zam oranı ise henüz açıklanmadı.


Kira enflasyon oranları 5 Haziran Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak. Açıklamanın ardından kira zam oranı ve hesaplama örnekleri emlakkulisi.com'da yer alacak.




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön