23 / 04 / 2024

Kira artış oranları Aralık ayında nasıl hesaplanacak?

Kira artış oranları Aralık ayında nasıl hesaplanacak?

Yenilenen yıllık kira dönemi için zam hesaplamaları iş yeri ve meskenlerde farklı şekilde yapılıyor. Peki, mesken ve işyerinde kira artış oranları Aralık ayında nasıl hesaplanacak?



Kira artış oranları Aralık ayında nasıl hesaplanacak?

Kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, mevcut kira bedeline zam yapılması gerekiyor. Yenilenen yıllık kira dönemi için zam hesaplamaları işyeri ve meskenlerde farklı şekilde yapılıyor.


Meskenlerde kira zammı dönemin Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre yapılıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Ancak işyeri kiralamalarında böyle bir hesaplama zorunluluğu bulunmuyor. Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre 2020 yılına kadar işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanacak olup; sözleşmede hangi koşullar kabul edildiyse ona göre hesaplama yapılıyor.


Eğer işyeri kira sözleşmesinde kira zammı ile ilgili bir ibare bulunmuyorsa, mal sahibi istediği oranlarda kiracısına zam yapabiliyor.


Peki, meskenlerde kira artış oranları Aralık ayında nasıl hesaplanacak?


3 Aralık 2014 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.


Buna göre kiralarda Aralık ayında en fazla yüzde 8,36 oranında zam yapılabilecek.


Enflasyon oranları Kasım 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön