28 / 03 / 2024

Kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

Kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira zammı ÜFE ye göre yapılıyor. Peki, kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?



Kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Kira artış oranları Ekim 2015 verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Peki, kira artış oranları yukarıdaki hangi oran ile hesaplanıyor? Bu sorunun yanıtı Borçlar Kanunu'nda yer almıyor. Ancak TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması öngörülüyor.


Peki, buna göre, kira artış oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanır?


Kira artış oranları Ekim ayında, yüzde 6,92 oranı ile hesaplanıyor. Ancak bu kira artış oranları yalnız meskenlerde zorunlu oluyor. 2020 yılına kadar işyerlerindeki kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Enflasyon oranları Ekim 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön