26 / 04 / 2024

Kira artış oranları hesaplama formülü!

Kira artış oranları hesaplama formülü!

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, bir yılın sonunda sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, zam nasıl yapılır? İşte kira artış oranları hesaplama formülü 2014...



Kira artış oranları hesaplama formülü!

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, bir yılın sonunda sözleşmenin yenilenmesi halinde kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracıya yapılcak kira artış oranlarının sınırları, yeni Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.


Kanun gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Ancak, ÜFE hesaplaması yalnız mesken kiralamalarında zorunlu oluyor. Kanunda yapılan değişiklikler gereğince, işyerlerindeki ÜFE hesap zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor.


Bu süre zarfı içinde işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede kira artışına dair hangi hükme yer verilmişse o doğrultuda zam yapılıyor.


ÜFE ile yapılacak zam hesaplamalarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamalarda kullanılması gerektiği öngörülüyor.


Enflasyon oranları da her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 3 Kasım 2014 tarihinde açıklanan Ekim ayı verileri ise şu şekilde; 


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Buna göre Ekim ayında sözleşme süresi dolan kiralamalar için kiracıya en fazla yüzde 10,10 oranında zam yapılacak.



Kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön