26 / 04 / 2024

Kira artış oranları nasıl hesaplanır?

Kira artış oranları nasıl hesaplanır?

İşyeri ve mesken kiralamalarında, kira döneminin yenilenmesi halinde kira bedelinde de yıllık zam yapılıyor. Peki, kira artış oranları nasıl hesaplanır? Zam hesabında hangi oranlar kullanılır?



Kira artış oranları nasıl hesaplanır?

İşyeri ve mesken kiralamalarında, kira döneminin yenilenmesi halinde kira bedelinde de yıllık zam yapılıyor. Taşınmaz sahibi tarafından yapılan zamma Borçlar Kanunu ile sınırlamalar getiriliyor.


Ancak bu sınırlama yalnız mesken kiralamalarında söz konusu oluyor. İşyeri kiralamalarında kanunda yapılan düzenlemeler neticesinde sözleşme serbestisi getirildi. 2020 yılına kadar işyeri kiralamalarında sözleşmede hangi oranlarda zam anlaşması yapılmışsa, o oranda hesaplama yapılıyor. 


Peki, Borçlar Kanunu hükümleri gereğince kira artış oranları nasıl hesaplanır? 


Kanuna göre meskenlerde kira artışının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre yapılması gerekiyor. Ancak hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği kanunda belirtilmiyor.


Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamalarda kullanılması gerektiği öngörülüyor.


Söz konusu oranlar da her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 3 Kasım 2014 tarihinde açıklanan Ekim ayı verileri ise şu şekilde; 


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Buna göre Ekim ayında sözleşme süresi dolan kiralamalar için kiracıya en fazla yüzde 10,10 oranında zam yapılacak.


Kira artışı kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön