24 / 04 / 2024

Kira artış oranları Temmuz 2017 belli oldu!

Kira artış oranları Temmuz 2017 belli oldu!

Temmuz 2017'de kullanılacak kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Verilere göre, kiracıya Temmuz'da yüzde 9,98 oranında zam yapılacak..



Gayrimenkul kiracılarına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor. Ancak bu uygulama konutlarda zorunlu olup, 2020 yılına kadar işyerlerindeki kiracılarda uygulanmıyor. İşyeri kiracıları için bu zorunluluk Temmuz 2020'den itibaren geçerli olacak. Bu tarihe kadar sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranlarda zam yapılabilecek.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bugün açıklanan veriler şöyle;


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,07 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,07, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,87 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,98 artış gösterdi.


Kira artışı, enflasyon oranlarından on iki aylık verilere göre yapılıyor. Buna göre kiracılara Temmuz'da yüzde 9,98 oranında zam yapılacak.


Örneğin mevcut kira bedeli 1000 lira olan kiracıların yeni kira döneminde ödemesi gereken aylık bedel 1099,8 lira olacak.


5 yıllık kiralamalarda artış nasıl yapılır?

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.


Kira bedeli döviz ise nasıl zam yapılır?

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup; Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.


Kira artışı davası nasıl açılır?

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Kira artışı davasını kiracı ya da mal sahibi açabiliyor. Kira artışı davası yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.



Kira artış oranları Haziran 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön