29 / 03 / 2024

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının ödediği bedel, bir senenin sonunda zamlanıyor. Hesaplamada kullanılanacak kira artış oranları yarın açıklanacak. Peki, hangi oranda kiraya zam yapılacak?



Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının ödediği bedel, bir senenin sonunda zamlanıyor. Kira bedelinde yapılacak bu artış, mal sahibinin istediği oranlarda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince, kiracıya dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre zam yapılıyor. Ancak bu kural yalnız meskenlerde geçerli oluyor.


İşyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Geçtiğimiz ay, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor. Buna göre Konut kira artış oranları Haziran ayı için %6,52 oranında tespit edilmişti.


Temmuz ayında sözleşmesi yenilenen kiralamalarda yapılacak zamda kullanılacak kira artış oranları ise yarın açıklanacak.



Kira kanununa göre kira artışı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön