16 / 04 / 2024

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Gayrimenkul kiralamalarında kira bedeline, sözleşmenin yenilendiği her sene için zam yapılıyor. Kira zammı kuralları Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.Şubat ayı kira artış oranları yarın açıklanacak..



Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kira bedeline ise sözleşmenin yenilendiği her sene için zam yapılıyor. Kira zammı kuralları Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.


Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira bedelinde yapılacak artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Geçtiğimiz ay 4 Ocak 2016 tarihinde açıklanan verilere göre, üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,33 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,71 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,28 artış gösterdi.


Buna göre kiracılara yüzde 5,28 oranında zam yapıldı. Şubat ayı kira artış oranları yarın açıklanacak.



Üretici fiyat endeksi Ocak 2016!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön