26 / 04 / 2024

Kira artışı en fazla ne kadar olur?

Kira artışı en fazla ne kadar olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedelinde belli oranlarda artış yapılıyor. Bu artış dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, Mayıs ayı kira artışı en fazla ne kadar olur?



Kira artışı en fazla ne kadar olur?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme ouyor.


Bu sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedelinde belli oranlarda artış yapılıyor. Mesken kiralamalarında yapılacak kira artışında dönemin üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor.


Ancak, işyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Sözleşmede yazan esaslara göre kira artışı yapılıyor. Eğer sözleşmede herhangi bir orana yer verilmemişse, kira artışı mal sahibi tarafından istenilen oranda yapılabiliyor.


Peki, Mayıs ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlara göre kira artışı en fazla ne kadar olur?


"Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi."


Yukarıda yer alan enflasyon oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 4,80 oranında zam yapılabiliyor.


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön