28 / 03 / 2024

Kira artışı için enflasyon oranı nedir?

Kira artışı için enflasyon oranı nedir?

Taşınmaz malların kiralama süresinin yenilenmesi halinde kira bedelinin de yenilenmesi gerekiyor. Peki, kiraya ne kadar zam yapılır? Kira artışı için enflasyon oranı nedir? İşte yanıtı..



Kira artışı için enflasyon oranı nedir?

Taşınmaz malların kiralama süresinin yenilenmesi halinde kira bedelinin de yenilenmesi gerekiyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde kullanılıyor. İşyerlerinde ise 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Yukarıda da görüldüğü üzere Kira artışı için enflasyon oranı, ÜFE oluyor. ÜFE oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Temmuz 2015 kira artışı için enflasyon oranlarına göre, yüzde 6,73 oranında zam yapılacak. Enflasyon oranları şu şekilde:


"Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi."



Kira artışı davası nasıl olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön