19 / 04 / 2024

Kira artışı üfe oranları Ekim 2015!

Kira artışı üfe oranları Ekim 2015!

Kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kira artışı üfe oranları doğrultusunda hesaplanıyor. Peki, kira artışı üfe oranları Ekim 2015 nasıl hesaplanıyor? İşte yanıtı..



Kira artışı üfe oranları Ekim 2015!

Kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kira artışı üfe oranları doğrultusunda hesaplanıyor. Hesaplamada kullanılan ÜFE oranları, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Kira artışı üfe oranları Ekim 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Kira artışı üfe oranları Ekim 2015 verilerine göre, meskendeki kiracıya yüzde 6,92 oranında zam yapılabiliyor. Ancak bu oran üzerinde zam yapılması halinde yeni kira bedeli geçerli olmuyor. Kanun esasları şu şekilde:


Borçlar Kanunu..

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.




Enflasyon oranları Ekim 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön