16 / 04 / 2024

Kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?

Kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?

Kira bedelinde yapılacak yıllık zam, 6098 sayılı Borçlar Kanunu ile enflasyon oranlarına bağlanıyor. Peki, kira artışında hangi enflasyon oranı alınır? Kira artışı hesabı nasıl yapılır?



Kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?

Kira bedelinde yapılacak yıllık zam, Borçlar Kanunu ile enflasyon oranlarına bağlanıyor. Kanun gereğince ev sahibi dönemin enflasyon oranlarından yüksek bir oranda zam uygulayamıyor. Peki kira artışı hesabında hangi enflasyon oranı kullanılıyor?


Borçlar Kanunu madde 344; " Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." diyor. 


Kanunda ÜFE verilerinin kullanılacağı belirtiliyor. Ancak hangi ÜFE oranlarının kullanılması gerektiğine ilişkin bilgiye yer verilmiyor. Buna karşın konut kira artış hesaplamalarında 12 aylık ortalamaya göre değişim oranları baz alınıyordu.


Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu, kiralama bedelinde yapılacak artışlarda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.


TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


İşyeri kira artışı ne kadar?




Geri Dön