26 / 04 / 2024

Kira artışında üfe nasıl hesaplanır?

Kira artışında üfe nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde yapılacak artış, farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki, taşınmaz mal kira artışında üfe nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..



Kira artışında üfe nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde yapılacak artış, farklı şekillerde hesaplanıyor.


Mesken kiralamalarında ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu iken, 2020 yılına kadar işyerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre işyeri sahipleri sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Örnek hesaplama:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı hesaplanıyor. Buna göre Nisan ayı verilerine göre yapılan kira artışlarında %4,80 oranı kullanıldı.


Kira bedeli 1000 TL olan kiracıların yeni kira dönemi için kira bedeli 1048 TL olarak hesaplanıyor.


Enflasyon oranları 3 Haziran'da saat 10:00'da açıklanacak!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön