25 / 04 / 2024

Kira artışlarında TEFE TÜFE nasıl hesaplanır?

Kira artışlarında TEFE TÜFE nasıl hesaplanır?

Kira dönemi yenilenen kiralamalarda kiraya yapılacak zam hesaplamasının nasıl ve neye göre yapıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, kira artışlarında TEFE TÜFE nasıl hesaplanır?



Kira artışlarında TEFE TÜFE nasıl hesaplanır?

Kira dönemi yenilenen kiralamalarda kiraya yapılacak zam hesaplamasının nasıl ve neye göre yapıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Kira artış hesaplamalarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, kira artışı TEFE TÜFE hesabı nasıl yapılır?


Kiracının kira bedeline yapılacak zam, 4 Şubat 2011 tarihine kadar TEFE TÜFE oranları baz alınarak yapılıyordu. Ancak 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranı ÜFE oranlarına bağlandı.


Temmuz 2012'de yürürlüğe giren bu kanun ile taşınmaz kiralamalarındaki artış hesaplamaları ÜFE oranları ile sınırlanırken; kanunda yapılan bir değişiklik ile işyerlerinin zam hesaplamalarından bu sınırlama 2020 yılına kadar ertlendi. Buna göre yalnız mesken kira artışlarında ÜFE oranları kullanılıyor.


ÜFE yeni adıyla Yurt İçi ÜFE; Ekonomide üretim sürecinde girdi olarak kullanılan maddelerin fiyatlarındaki değişimleri toptancı aşamasında ölçen endeks olarak ifade ediliyor.


Kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira hesabında kullanılması gerekiyor. Örneğin Eylül ayı verilerine göre; bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı %9,84 olarak belirlendi.


Buna göre 2014 Eylül'de sözleşmesi dolan mesken kiracısına en fazla yüzde 9,84 oranında zam yapılacak.


İşyeri kiralamalarında zam..

İşyeri kiralamalarında ise kiracıya yapılacak zam "sözleşme serbestisi" olarak ifade ediliyor. Sözleşmede kira zammı ile ilgili hangi esaslara yer verildiyse, bunun uygulanması gerekiyor.



Kira kontratı ne zaman yenilenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön