24 / 04 / 2024

Kira artışlarında uygulanacak oranlar 2014!

Kira artışlarında uygulanacak oranlar 2014!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında kira döneminin yenilenmesi durumunda, taşınmaz mal sahibinin kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkı doğuyor. Peki, kira artışlarında uygulanacak oranlar 2014 nelerdir?



Kira artışlarında uygulanacak oranlar 2014!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında kira döneminin yenilenmesi durumunda, taşınmaz mal sahibinin kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkı doğuyor. Peki, kiracıya hangi oranlarda zam yapılır?


Borçlar Kanunu kapsamında yer alan madde 344 gereğimce; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Bu esaslar, kanunda yapılan bir değişiklikle işyerleri için 2020 yılına kadar ertelenmiş olup; Kira zammı hesaplama esasları, kiralanan taşınmaz malın türüne göre değişkenlik gösteriyor. 

Görüldüğü üzere mesken kiralamalarında ÜFE oranlarının kullanılması gerekirken; İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Mesken kira artış hesaplamalarında kullanılan oranlar; 

Örnek kira zam hesabı:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2014


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,85 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,24, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,84 artış gösterdi.


Hesaplamada kullanılacak oran: yüzde 9,84


Örnek kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam bedeli: 98,4 TL

Zamlı kira bedeli: 1098,4 TL



Kira kontratı ne zaman yenilenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön