19 / 04 / 2024

Kira bankaya yatırma sınırı!

Kira bankaya yatırma sınırı!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının ödemesi gereken kira bedelini banka aracılığı ile ödemesi gerekiyor. Peki meskenlerde kira bankaya yatırma sınırı ne kadar? Kira bankadan ödenmezse ne olur?



Kira bankaya yatırma sınırı!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının ödemesi gereken kira bedelini banka aracılığı ile ödemesi gerekiyor. 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince meskenler için kira bankaya yatırma sınırı bulunuyor.


Bu sınırın altında aylık kira geliri elde eden kimseler, kira bedelini elden tahsil edebiliyor. Meskenlerde bankaya kira yatırma limiti 500 TL olup, bu bedelin üstünde gelir elde edenlerin bankadan ödeme alması gerekiyor. Peki 500 TL üzerindeki kiralar bankadan ödenmezse ne olur?


Kira bankadan ödenmezse ne olur?

Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


500 lira ve üstündeki konut kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. 


İşyeri kiralarının bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi halinde ise hem kiracıya hem mal sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna göre, 250 lira ile 1000 lira arasında değişiyor.


268 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön