19 / 03 / 2024

Kira bedeli ÜFE artışını geçmeyecek şekilde artacak!

Kira bedeli ÜFE artışını geçmeyecek şekilde artacak!

Kira bedeli, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışını geçmeyecek şekilde artırılabilecek. Kiracı kriz ya da olağanüstü durumlarda sözleşmenin koşullara göre uygulanmasını talep edebilecek.



Gelecek hafta TBMM'de görüşülecek Borçlar Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu tasarıları yürürlüğe girdiğinde hayatımızda radikal değişiklikler yaşanacak

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında ekonomik-sosyal yaşamda adaleti ve dengeyi sağlamak amacıyla Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu sil baştan yazılıyor. Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre, kiracıdan ev sahibine, faizlerden vergi düzenlemesine, sevgililerden, cüzdanı çalınan yolcuya kadar geniş yelpazede değişim yapılacak. Gelecek hafta TBMM'de görüşülecek 2184 maddelik iki yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinde günlük yaşama yansıyacak bazı düzenlemeler şöyle:
SORUMLULUK SİGORTASI: Türk ticaret hayatına 'sorumluluk sigortası' kavramı girecek. Yanlış ameliyat yapan doktor, şirketi kötü yöneten müdür tazminat ödeyecek. Hastanın ölmesi durumunda ameliyat öncesi imzalanan sözleşmeler geçersiz olacak.
SPK İZNİ ZORUNLU: Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izinsiz şirket kurup para toplayanlara 6 aya kadar hapis verilecek. Genel Kurul'dan yetki alan şirketler kendi hisselerinin yüzde 10'una kadar hisse toplayabilecek.
İNTERNET SİTESİ ZORUNLU: şžirketlere internet sitesi zorunluluğu gelecek. Kanun yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde internet sitesi oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar para cezasına çarptırılacak.
YÜKSEK FAİZE SINIR: Faizlerdeki olağanüstü artışa karşı borçlu korunacak. Yıllık faiz oranı, faiz borcunun doğduğu tarihteki mevzuata göre saptanacak. Sözleşmeyle kararlaştırılacak faiz, belirlenen yıllık faiz oranının yüzde 50'sini aşamayacak. Temerrüt faiz oranı belirlenen oranın yüzde 100'ünü geçemeyecek.
ULUSLARARASI MUHASEBE SİSTEMİ: Büyük, küçük tüm şirketlerin denetimi uluslararası muhasebe standartlarına göre yapılacak. şžirketin içinde para mı, çek mi, senet mi, ortakların parası mı var, görülebilecek.
5 Kİşžİ ZORUNLULUĞU KALKIYOR: En az 5 kişiyle anonim şirket kurulabileceği yönündeki zorunluluk kaldırılıyor. Tek pay sahibi, anonim şirket kurabilecek.
KAPIDAN SATIşž BİTİYOR: Kapıdan satışlar 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilecek. Sahte diploma kullandığı tespit edilenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
MÜşžTERİ KORUNACAK: Müşteriye ait eşyaların çalınması halinde otel konaklama ücretinin 3 katına kadar tazminat ödeyecek. Yolcunun eşyasından firma sorumlu olacak. Haksız rekabete 2 yıla kadar hapis verilecek.
KEFİLLER RAHATLAYACAK: Eşi onay vermedikçe kimse başkasının borcuna kefil olamayacak. Kefalet dönemi 10 yılda ortadan kalkacak. Hakimler tazminat saptarken gelir seviyesine bakmayacak.

SEVGİLİYE DE TAZMİNAT

NİK܂HSIZ EşžE, SEVGİLİYE TAZMİNAT: Resmi nikahı olmayan, sevgili ve nişanlıların tazminat talebi de yasal dayanağa kavuşturulacak. Sadece ölüm halinde değil, ağır bedensel zarar görenlerin yakınlarına da manevi tazminat verilecek.
NAFAKADA SINIR YOK: İşçi ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemeyecek. Ancak nafaka davalarında bu sınır uygulanmayacak.
KAMYON EDEBİYATINA YASAK: şžehirlerarası yolculuklarda, otobüslerde horoz, tavuk gibi canlı hayvanlar taşınmayacak. Lahmacun gibi yolcuları rahatsız edecek yiyecekler tüketilmeyecek. Dolmuş ve kamyonlara asılan 'Aşıksan vur saza, şoförsen baz gaza' gibi rahatsızlık yaratan yazılar kaldırılacak.

KİRALARA KRİZ AYARI: Kira bedeli, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışını geçmeyecek şekilde artırılabilecek. Kiracı kriz ya da olağanüstü durumlarda sözleşmenin koşullara göre uygulanmasını talep edebilecek.
KOMşžUNA SAYGI GÖSTER: Ev sahipleri, pencereden sofra bezi çırpan, balkonda mangal yakan, gürültü yapan, yüksek sesle müzik dinleyen kiracının sözleşmesini iptal edebilecek. Kiracı bina sakinlerini rahatsız etmeye devam ediyorsa sözleşme iptal edilecek.
BİNA GİDERİ MAL SAHİBİNİN: Binanın çatı onarımı, dış cephe boyası gibi giderler ev sahipleri tarafından karşılanacak. Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi gibi yükümlülükleri de mülk sahibi karşılayacak. Kiracı, tuttuğu evdeki kırık lavabo, su akıtan küvet, arıza veren kombinin tamir edilmesini isteyebilecek.
DEPOZİTOYA SINIRLAMA: Konut ve işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini geçmeyecek. Depozito, vadeli tasarruf hesabına yatırılacak. Kirayı 2 ay geciktiren evi boşaltacak.
Habertürk

Basında yer alan diğer haberler:

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında ekonomik-sosyal yaşamda adaleti ve   dengeyi sağlamak amacıyla Borçlar Kanunu ve   Türk Ticaret Kanunu sil baştan 1 yazılıyor. Kiracıdan ev sahibine,   faizlerden vergi düzenlemesine, sevgililerden, cüzdanı çalınan yolcuya kadar geniş yelpazede değişim yapılacak. Gelecek hafta TBMM'de görüşülecek 2184 maddelik iki yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinde günlük yaşama yansıyacak bazı düzenlemeler şöyle:

*SORUMLULUK SİGORTASI: Türk ticaret hayatına 'sorumluluk sigortası' kavramı girecek. Yanlış ameliyat yapan doktor, şirketi kötü yöneten müdür tazminat ödeyecek. Hastanın ölmesi durumunda ameliyat öncesi imzalanan sözleşmeler geçersiz olacak.

*SPK İZNİ ZORUNLU: Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izinsiz şirket kurup para toplayanlara 6 aya kadar hapis verilecek. Genel Kurul'dan yetki alan şirketler kendi hisselerinin yüzde 10'una kadar hisse toplayabilecek.

*INTERNET SİTESİ ZORUNLU: şžirketlere internet sitesi zorunluluğu gelecek. Kanun yürürlülüğe girdikten sonra 3 ay içinde internet sitesi oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar para cezasına çarptırılacak.

*YÜKSEK FAİZE SINIR: Faizlerdeki olağanüstü artışa karşı borçlu korunacak. Yıllık faiz oram, faiz borcunun doğduğu tarihteki mevzuata göre saptanacak. Sözleşmeyle kararlaştırılacak faiz, belirlenen yıllık faiz oranmm yüzde 50'sini aşamayacak.
Temerrüt faiz oram belirlenen oranın yüzde lOO'ünü geçemeyecek.

*ULUSLARARASI MUHASEBE SİSTEMİ: Büyük, küçük tüm şirketlerin denetimi uluslararası muhasebe standartlarına göre yapılacak. şžirketin içinde para mı, çek mi, senet mi, ortaklarm parası mı var, görülebilecek.

*5 Kİşžİ ZORUNLULUĞU KALKIYOR: En az 5 kişiyle anonim şirket kurulabileceği yönündeki zorunluluk kaldırılıyor. Tek pay sahibi, anonim şirket kurabilecek.

*KAPIDAN SATIşž BİTİYOR: Kapıdan satışlar 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilecek. Sahte diploma kullandığı tespit edilenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

*MÜşžTERİ KORUNACAK: Müşteriye ait eşyaların çalınması halinde otel konaklama ücretinin 3 katına kadar tazminat ödeyecek. Yolcunun eşyasından firma sorumlu olacak. Haksız rekabete 2 yıla kadar hapis verilecek.
 
*KEFİLLER RAHATLAYACAK: Eşi onay vermedikçe kimse başkasının borcuna kefil olamayacak. Kefalet dönemi 10 yılda ortadan kalkacak. Hakimler tazminat saptarken gelir seviyesine bakmayacak.


Kiracı ve komşu haklarına saygı

*KİRALARA KRİZ AYARI: Kira bedeli, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışını geçmeyecek şekilde artırılabilecek. Kiracı kriz ya da olağanüstü durumlarda sözleşmenin koşullara göre uygulanmasını talep edebilecek.

*KOMşžUNA SAYGI GÖSTER: Ev sahipleri, pencereden sofra bezi çırpan, balkonda mangal yakan, gürültü yapan, yüksek sesle müzik dinleyeaJdracının sözleşmesini iptal edebilecek. Kiracı bina sakinlerini rahatsız et meye devam ediyorsa sözleşme iptal edilecek

*BİNA GİDERİ MAL SAHİBİNİN: Binanın çatı onarımı, dış cephe boyası gibi giderler ev sahipleri tarafından karşılanacak. Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi gibi yükümlülükleri de mülk sahibi karşılayacak. Kiracı, tuttuğu evdeki kırık lavabo, su akıtan küvet, arıza veren kombinin tamir edilmesini isteyebilecek.

*DEPOZİTOYA SINIRLAMA: Konut ve işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini geçmeyecek. Depozito, vadeli tasarruf hesabına yatırılacak. Kirayı 2 ay geciktiren evi boşaltacak.

Aşk ilişkisi de yasayla korunacak

*NİK܂HSIZ EşžE, SEVGİLİYE TAZMİNAT: Resmi nikahı olmayan, sevgili ve nişanlıların tazminat talebi de yasal daya ¬nağa kavuşturulacak. Sadece ölüm halinde değil, ağır bedensel zarar görenlerin yakınlarına da manevi tazminat verilecek.

*NAFAKADA SINIR YOK: İşçi ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilmeyecek. Ancak nafaka davalarında bu sınır uygulanmayacak.

*KAMYON EDEBİYATINA YASAK: şžehirlerarası yolculuklarda, otobüslerde horoz, tavuk gibi canlı hayvanlar taşınmayacak. Lahmacun gibi yolcuları rahatsız edecek yiyecekler tüketilmeyecek. Dolmuş ve kamyonlara asılan 'Aşıksan vur saza, şoförsen baz gaza' gibi rahatsızlık yaratan yazılar kaldırılacak.
Sabah

 
 Hayata yeni ayar

Borçlar Kanunu günlük hayatı değiştirecek. Buna göre, müşterinin eşyalarından firma sorumlu olacak. Balkonda mangal yakan kiracı evden çıkartılacak. Nişanlı ve sevgiliye de tazminat hakkı doğacak.

Yeni yıl, yeni hayatla geldi! Borçlar Kanunu ile Ticaret Kanunu kiracıdan ev sahibine, sevgiliye tazminat hakkından cüzdanı çalınan yolcuya kadar geniş bir yelpazede radikal değişiklikler yapacak. 2 bin 184 maddelik iki yasa tasarısı, günlük hayata şöyle yansıyacak:  

YÜKSEK FAİZE SINIR:  

Faiz oranlarındaki olağanüstü artışlara karşı borçlu korunacak. Yıllık faiz oranı, sözleşmede belirtilmediyse, faiz borcunun doğduğu tarihteki mevzuata göre saptanacak.  

KOMşžUYA SAYGI:  

Ev sahipleri, komşularına saygı göstermeyen kiracılara acımayacak. Pencereden sofra bezi çırpan, balkonda mangal yakan, gürültü yapan, yüksek sesle müzik dinleyen kiracının sözleşmesi iptal edilecek. Böyle bir durumda ev sahibi kiracıya en az 30 gün süre vererek ihtarda bulunacak.  

BİNA GİDERİ:  

Binanın çatı onarımı, dış cephe boyası gibi giderler ev sahipleri tarafından karşılanacak.  

DEPOZİTOYA SINIRLAMA:  

Konut ve işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini geçemeyecek.  

NAFAKA:

İşçi ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemeyecek. Ancak nafaka davalarında bu sınır uygulanmayacak.  

SORUMLULUK SİGORTASI:  

Türk ticaret hayatına ilk kez 'sorumluluk sigortası' kavramı girecek. Yanlış ameliyat yapan doktor, şirketi kötü yöneten müdür tazminat ödeyecek. Hastanın hayatını kaybetmesi durumunda, ameliyat öncesi imzalanan sözleşmeler de geçersiz olacak.  

SPK İZNİ şžART:  

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin almadan şirket kuran, halktan para toplayanlara 6 aya kadar hapis cezası verilecek.

5 Kİşžİ ZORUNLULUĞU:  

En az 5 kişiyle anonim şirket kurulabileceği yönündeki zorunluluk kaldırılıyor. Tek pay sahibi, anonim şirket kurabilecek. Yönetim kurulu üyelerinin 4'te 1'inin, yüksek öğrenim görmüş olması şartı aranacak.  

KAPIDAN SATIşž:  

Kapıdan yapılan satışlar 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilecek.

Sahte diploma kullandığı tespit edilenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.  

KEFİLLER RAHATLAYACAK:  

Bir borca kefil olanın nelerle karşılaşacağına yönelik belirsizlikler giderilecek. Eşi onay vermedikçe diğer eş, başkasının borcuna kefil olamayacak. Kefalet dönemi 10 yılın sonunda kendiliğinden ortadan kalkacak. Hakimler, tazminat oranı belirlerken kişilerin gelir seviyesine bakmayacak.  

KiRALARA KRiZ ZAMMI

Kira, bir önceki yılda gerçekleşen Üretici Fiyat Endeksi oranında arttırılacak. Kiracı olağanüstü durumlarda sözleşmenin koşullara göre uygulanmasını talep edebilecek. Kirasını 2 ay aksatan ise evden çıkartılacak.  

HOROZ TAşžINMAZ

Yolcu taşımacılığında geleneksel alışkanlıklar, son bulacak. şžehirlerarası yolculuklarda, otobüslerde horoz, tavuk gibi canlı hayvanlar taşınmayacak. Lahmacun gibi, yolcuları rahatsız edecek yiyecekler tüketilmeyecek. Rahatsızlık yaratan kamyon yazıları kaldırılacak.  

MÜşžTERİ KORUNACAK

Müşteriye ait eşyaların çalınması durumunda otel, konaklama ücretinin 3 katı tazminat ödeyecek. Yolcunun eşyasından otobüs veya uçak firması sorumlu olacak. Haksız rekabet yaratanlara, 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.  

iNTERNET SiTESi ZORUNLU

şžirketlere, internet sitesi kurma zorunluluğu gelecek. İnternet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve adli para cezasına çarptırılacak.  
Takvim

 

 

   

Geri Dön