23 / 04 / 2024

Kira bedeline uygulanacak faiz oranı nedir?

Kira bedeline uygulanacak faiz oranı nedir?

Taşınmaz malınızı kiraya verdiğinizi ancak kiracınızın kira bedelini zamanında ödemediğini düşünelim. Geciken kira bedeli için faiz hesaplaması nasıl yapılır? Kira bedeline uygulanacak faiz oranı nedir?



Kira bedeline uygulanacak faiz oranı nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının ödemek ile yükümlü olduğu kira bedeli hakkında yasal esaslara Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. 2012 yılında yürürlüğe giren bu kanun ile kira bedeline bazı sınırlamalar getiriliyor.


Kanun ile kira sözleşmesinde tarafların, sözleşmenin yenilenmesi hâli için, ileriki yıllar için kira bedelini kararlaştırmaları, kararlaştırılan bedelin bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemesi şartıyla geçerli sayılıyor.


Ayrıca; kira bedelinin yabancı para olarak kararlaştırıldığı durumlarda ise, beş yıl geçmedikçe kira bedelinin değiştirilemeyeceği hükme bağlanıyor.


Kira bedelinin zamanında ödenmemesi durumunda ise sonraki kira bedellerinin muaccel sayılacağına dair anlaşmalar geçersiz sayılıyor. Peki, kira bedeli ödeme zamanı gecikirse ne olur? Kira bedeline uygulanacak faiz oranı nedir?


Geciken kira bedeli için kanuni faiz oranları uygulanıyor. Kira sözleşmesi ticari bir sıfata ilişkin kiracı ile yapılmışsa kanuni faiz ticari faiz oranı üzerinden, adi kira sözleşmesi ise adi faiz oranı üzerinden yürütülüyor. Eğer sözleşmede farklı oran varsa; o oran uygulanıyor. 



Kiracıya nasıl zam yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön