26 / 04 / 2024

Kira bedeline uygulanacak zam oranı nedir?

Kira bedeline uygulanacak zam oranı nedir?

Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kira bedeline uygulanacak zam oranı nedir? Kira bedeline yapılacak zam nasıl hesaplanır?



Kira bedeline uygulanacak zam oranı nedir?

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiracılar kiralama süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz ödemek zorunda oluyor.


Mal sahipleri de kiralama süresi boyunca haklı bir neden olmadan kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde ise belli oranlarda zam yapılıyor.


Peki, kira bedeline uygulanacak zam oranı nedir? Kira bedeline yapılacak zam nasıl hesaplanır?


Kiracılık yasası olan Borçlar Kanunu hükümlerine göre mal sahibine üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor. ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak hesalama yapılıyor.


Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Buna göre 2016 Şubat'ta yapılacak zammı hesaplayalım;


2016 Şubat'ta açıklanan verilere göre on iki aylık ortalamalar yüzde 5,50 olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre mevcut kira bedeli bin lira olan kimseler yeni kira döneminde bin 55 lira ödeyecek.



Kiraya yapılan fazla zam için nasıl itiraz edilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön