19 / 04 / 2024

Kira bedelinin artış oranı nedir?

Kira bedelinin artış oranı nedir?

Kira sözleşmesinin dönem sonunda yenilenmesi halinde kiracının ödeyeceği kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kira bedelinin artış oranı nedir? Kira bedelinin artış oranı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..



Kira bedelinin artış oranı nedir?

Mesken ve işyeri kiralamalarında, kiracı kira borcunu ödemek ile mükellef oluyor. Kira sözleşmesinin dönem sonunda yenilenmesi halinde kiracının ödeyeceği kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.


Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural, 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında bu tarihe kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. 


Buna göre meskenlerde kira bedelinin artış oranı ÜFE oranı olurken; işyerlerinde ÜFE ya da TÜFE olabiliyor.



Ekim ayı kira artış oranları yarın açıklanacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön