27 / 04 / 2024

Kira beyanı nereye yapılır?

Kira beyanı nereye yapılır?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde kira beyanı verilerek vergi ödemelerinin yapılması gerekiyor. Peki, kira beyanı nereye yapılır? Ne zaman yapılır?



Kira beyanı nereye yapılır?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergi için her sene mesken ve işyerleri için istisna bedeli belirleniyor.


Elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde kira beyanı verilerek vergi ödemelerinin yapılması gerekiyor.


Beyan verildikten sonra vergi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Peki, kira beyanı nereye yapılır?


Kira beyanı nereye verilir?

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.


Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinden Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır.


Kira gelir vergisi beyanı 10 gün sonra başlıyor!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön