19 / 04 / 2024

Kira beyanında son 9 gün!

Kira beyanında son 9 gün!

Kira gelir vergisinde ilk taksit ödemelerinden önce vergi dairesine beyanname veriliyor. Kira beyannameleri, 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Buna göre kira beyanında son 9 gün bulunuyor...



Kira beyanında son 9 gün!

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında ev veya işyerini kiraya vererek istisna bedelinden yüksek gelir elde eden kimseler, kira gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kira gelir vergisi, senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


İlk taksit ödemelerinden önce vergi dairesine beyanname veriliyor. Bu beyanname vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, önceden hazırlanmış beyanname sistemi ile internet üzerinden de verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır. 


Kira beyannameleri, 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Buna göre kira beyanında son 9 gün bulunuyor.


Kira beyanı verilmezse..

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 25 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine nasıl girilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön