19 / 04 / 2024

Kira beyanname hesaplama 2015!

Kira beyanname hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için beyanname verilerek kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, kira beyanı nasıl hesaplanır? İşte kira beyanname hesaplama 2015...



Kira beyanname hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor.


Vergi ödemelerinde bazı kıstaslar bulunuyor. Vergi ödemelerinden önce mükellefler vergi dairesine elde ettikleri geliri beyan ediyor.


Ancak tüm gelir elde eden mal sahipleri kira gelir vergisinin mükellefi olmuyor. Ancak belirlenen beyanname sınırını aşan kimseler vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir beyannamesi; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyanname verip vermemesi gerektiğine karar veremeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kira beyan testi" bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği sonuçlanmış oluyor. 


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Vergi ödemeleri ise ilk taksit için 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


Kira beyanname hesaplama 2015..

2015 yılında ödenecek vergilerde istisna bedeli meskenler için 3.300 TL olarak belirlendi. Mükellefler vergi borçlarından seçecekleri yöntem ile bazı giderleri indirebiliyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi



Önceden hazırlanmı kira beyanname sistemi nasıl doldurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön