19 / 04 / 2024

Kira beyanname sisteminde yeni dönem başladı!

Kira beyanname sisteminde yeni dönem başladı!

Bugünden itibaren vergi beyannamesi internet ortamından verilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı ''Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'' ile vergi dairesine gidilmeden internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek.



1.5 milyon kişiyi ilgilendiren vergide yeni beyan sistemi bugün devreye girdi.


Bugünden itibaren vergi beyannamesi internet ortamından verilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı ''Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'' ile vergi dairesine gidilmeden internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin kapsamını genişlettiklerini belirterek "Mükelleflerimiz, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiç bir zahmete katlanmadan, kendileri için hazırladığımız beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecek" demişti.


1.5 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR


Maliye Bakanı Ağbal, bunun için oluşturulan ve hesaplamalara göre, 1,5 milyon kişiyi ilgilendirdiğini bildirmişti.


Söz konusu sistemle artık ilgili alanlardaki vergi hesaplamalarının otomatik olarak yapılacağını belirten Ağbal, sistemden yurt dışında yaşayan vatandaşların da yararlanabileceğini söylemişti.


Ağbal, "Bu sayede vatandaşlarımız, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek, beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecek" diye konuşmuştu.


İNTERNETTEN BEYANNAME NASIL VERİLİR?


Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi, internet ortamında yansıtılacak. Beyanname kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettirilecek.


Sistemde kullanılan bilgiler, kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, tapu, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanına aktarılan bilgilerden oluşacak.


Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmayacak. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız verilecek. Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebilecek.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının ''www.gib.gov.tr'' adlı internet adresinden ulaşılabilecek.


Milliyet



Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kira geliri elde edenler için 25 Mart'a kadar süre var. Bu süreyi geçirmemek gerekiyor. Gecikenler için hem vergi cezası uygulanıyor hem de 3 bin 600 liralık avantaj kaldırılıyor


Kira geliri elde edenler için mart ayı çok büyük önem taşıyor. Çünkü bu ayda gelirlerini beyan ederek vergisini hesap ettirmeleri gerekiyor. Eskiden vergi dairelerine giderek yapılan ve zaman harcanan beyanname artık elektronik ortamda çok kolay olarak yapılıyor. Süreyi geçirir ve beyanname vermezseniz iki türlü kaybınız ortaya çıkar. Öncelikle kira geliriniz ne olursa olsun bunun 3 bin 600 lirası istisna kabul ediliyor ve vergisini ödemiyorsunuz. Ayrıca yaptığınız onarım, su, elektrik, hatta belli şartlarda eğitim sağlık gibi harcamaları da vergi matrahınızdan düşürebiliyor ve verginizi indiriyorsunuz. Ama 25 Mart'a kadar beyanname vermezseniz size sağlanan bu 3 bin 600 liralık istisnayı kaybediyorsunuz. Böylece gelirinizin tamamı üzerinden vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Buna birde gecikme cezanız ekleneceği için ödeyeceğiniz miktar yükseliyor. O yüzden ihmal etmemekte fayda var. 


GİB.GOV.TR'YE GİDİN 

Elektronik ortamda hazır beyanname doldurmak imkanınız var. Adım adım yapacağınız işlemleri sıralayalım: 

 Öncelikle gib.gov.tr adresine girerek TC kimlik numaranız ile işlemleri başlatın. 

 Buradan beyanname doldur ekranına giderek burada sizden istenen bilgileri yazın. Burada yine kimlik bilgilerinizi yazmanız gerekecek. 

 Bu bölümde ayrıca kira geliriniz ve konutunuzla ilgili bilgiler de isteniyor. Burada kaç lira kira geliri aldığınız da beyan edeceksiniz. 

 Geçmiş yıllarda aynı konut ya da iş yerinden kira geliriniz varsa bu bilgiler de isteniyor. 

 Sistem otomatik olarak götürü yöntemini seçiyor ve yüzde 25 gider indirimi yapıyor. Sizin yaptığınız giderler varsa gerçek gider yöntemini seçerek verginizi daha da düşürebilirsiniz. 

 Bunu seçtiğinizde ekrana yaptığınız giderleri belirtmeniz için liste gelecek. 

 Yapacağınız seçimlerden sonra sistem sizin ödeyeceğiniz vergiyi de hesaplıyor.


GİDER KALEMLERİ

 Banka kredisi varsa faiz giderleri 

 Kirada oturan ev sahibinin kira giderleri 

 Konut için amortisman giderleri, aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, idare giderleri, sigorta giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları.


GERÇEK GiDERiN AVANTAJI

Hesaplaması kolay olduğu için çoğunlukla götürü gideri seçiyor. Zaten sistem de otomatik olarak bunu uyguluyor. Bu sistem 2 yıllık süre için geçerli. Fakat gerçek giderleriniz varsa gerçek gider sistemine geçin. Böylece daha az vergi ödeyebilirsiniz. Bunun için belge isteniyor unutmayın...


Takvim


Geri Dön