29 / 03 / 2024

Kira beyanname verme süreleri!

Kira beyanname verme süreleri!

Kira gelir vergisi mükellefleri, 2015 yılında ödeyecekleri kira gelir vergisi için öncelikle beyanname vermek ile yükümlü oluyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir? İşte kira beyanname verme süreleri..



Kira beyanname verme süreleri!

Kira gelir vergisi mükellefleri, 2015 yılında ödeyecekleri kira gelir vergisi için öncelikle beyanname vermek ile yükümlü oluyor. Beyannameler 1 - 25 Mart tarihlerinde veriliyor.


Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.


Kira gelir vergisi ödemeleri ise senede 2 eşit taksit halinde yapılıyor. Verginin ilk taksit ödemesi 31 Mart'a kadar yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.



Kira gelir vergisi hesaplama örnekleri 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön