26 / 04 / 2024

Kira beyannamesi hangi hallerde verilmez?

Kira beyannamesi hangi hallerde verilmez?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, bir sonraki sene gelir vergisine tabi tutuluyor. Kira geliri elde eden kimseler bazı durumlarda beyannameden muaf oluyor. Peki, kira beyannamesi hangi hallerde verilmez?



Kira beyannamesi hangi hallerde verilmez?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, bir sonraki sene gelir vergisine tabi tutuluyor. Vergilendirme bazı şartlarda yapılıyor.


Ev veya işyerini kiraya veren her mal sahibi değil, kiralamalardan istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. 


Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır;

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.


Mükelleflerin, kira vergidi ödemelerinden önce beyanname vermeleri gerekiyor. Beyannameler 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Peki, kira beyannamesi hangi hallerde verilmez?


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;


-Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


-İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,


(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.


Yukarıda belirtilen sınırı aşmayan kira gelirleri için kira gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmiyor.


Kira gelir vergisi tüm vergi dairelerinde ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön