18 / 04 / 2024

Kira beyannamesi için son 3 gün!

Kira beyannamesi için son 3 gün!

2014 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor. Beyana dayalı vergide kira beyannamesi için son 3 gün bulunuyor..



Kira beyannamesi için son 3 gün!

2014 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi,  kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları tarafından ödeniyor.


Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyanname veren mükellefler Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde vergisini ödeyebiliyor.


Kira beyannameleri 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre hala istisna bedelinden yüksek geliri olup da beyanname vermeyenlerin son 3 günü bulunuyor. 


Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Beyannameyi, kira geliri olan değil, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. Peki bu sene kimler beyanname verecek?


Kira beyannamesi için istisna sınırları şu şekilde;

2015 yılı kira gelir vergisinde meskenlerde uygulanan istisna bedeli 3.300 TL iken; işyerlerinde uygulanan istisna bedeli ise 27.000 TL'dir.



Kira beyannamesi hangi hallerde verilmez?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön