18 / 04 / 2024

Kira beyannamesi verme zamanı 2015!

Kira beyannamesi verme zamanı 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelir için, kira gelir vergisi ödeniyor. Vergi taksiti Mart ve Temmuz ayında ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, kira beyannamesi verme zamanı 2015 ne zaman?



Kira beyannamesi verme zamanı 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelir için, kira gelir vergisi ödeniyor. Bu sene içerisinde, 1 Ocak - 31 Aralık tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor.


Verginin 1. taksiti Mart, 2. Taktisi ise Temmuz ayında ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, kira beyannamesi verme zamanı 2015 ne zaman?


Beyanname 25 Mart'a kadar veriliyor. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan

mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.600 TL) aşanlar,


-İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, (Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


-Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.


Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir.


Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanacaktır.


Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanır.


Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir. 


Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi şifre talep formu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön