17 / 04 / 2024

Kira beyannamesi vermek için son gün 25 Mart!

Kira beyannamesi vermek için son gün 25 Mart!

2014 yılında elde ettiğiniz kiraların vergisini (Gayrimenkul Sermaye İradı-GSİ) 25 Mart 2015 gününe kadar ödemeyi unutmayın. Beyannamelerinizi elden ya da internet üzerinden verebilirsiniz..



2014 yılında elde ettiğiniz kiraların vergisini (Gayrimenkul Sermaye İradı-GSİ) 25 Mart 2015 gününe kadar ödemeyi unutmayın. Beyannamelerinizi elden ya da internet üzerinden verebilirsiniz. Ancak 2014 yılında elde edilen konut kira gelirlerine 3 bin 300 lira konut kira geliri istisnası var olup, bu rakamdan daha fazla kira geliri olanlar beyanname düzenlemek zorundadır. Bu rakamdan daha az konut kira geliri elde eden vatandaşların ise yapmaları gereken bir husus yoktur.


İş yeri kira geliri için ise stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri şart.


Yani iş yeri kiracısı size ödediği kirayı stopaj (yerinde kaynaktan kesme) uygulayıp Maliye birimlerine ödemiş ve yıllık iş yeri kira geliri 27 bin lirayı aşmamışsa beyanname verme zorunluluğu yok. Aşmışsa zorunluluk var.



Öte yandan, iş yeri kira gelirinden stopaj ödenmemişse 1.400 liradan fazla kira geliri varsa beyanname vermeleri gerekiyor.


POSTAYLA GÖNDERİLEBİLİR 


GSİ mükelleflerinin kağıt ortamında beyanname düzenleyip bağlı oldukları vergi dairesine verebilir isteyen de www.gib.gov.tr den kendileri için hazırlanmış beyannameyi verebilir.


Kira gelirleri için yıllık beyanname vermesi gereken mükellefler, vergi dairesine gitmeden, GİB'in internet sitesini kullanarak Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile yıllık beyannamelerini verebilir. Zira kiralar bankadan ödendiğinden Maliye kimin hesabına kira geliri ödendiğini önceden bilmektedir.


İnternet kullanmak istemeyen GSİ mükellefleri de, vergi dairelerinden temin edebilecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebilecek.


VERGİ KAÇ LİRA? 


Gayrimenkul Sermaye İratlarında (Kira Gelirleri) Beyan ve İstisna: 30.12.2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazete’deki 287 sayılı G.V. Genel Tebliğ’e göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2014 yılı için 3.300,00 lirası gelir vergisinden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde bu istisnadan yararlanılamaz. 2015 yılı gelirlerine uygulanacak istisna tutarı 3.600,00 lira olarak uygulanacaktır.


G.V. Kanunu’nun 86/c maddesine göre ise;


binaların iş yeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2014 yılı için 27 bin lirayı (G.V. 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar) aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname verilecektir.


27.000,00 liralık haddin hesabında; tevkifata tabi tutulmuş gayrimenkul sermaye iradının brüt tutarının toplamı dikkate alınacaktır.


Ali Tezel-Millet


Geri Dön