29 / 03 / 2024

Kira beyannamesinde son gün 2 Nisan oldu!

Kira beyannamesinde son gün 2 Nisan oldu!

Kira gelir vergisi için beyanname ve ödeme süresi 31 Mart'ta son bulacaktı. Ancak, 31 Mart'ta ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle vergi dönemi, 2 Nisan'a kadar uzatıldı...



Kira beyannamesinde son gün 2 Nisan oldu!

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, elde ettiği irat için kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira vergisi, istisna sınırını aşan gelirler için beyanname verilerek ödeniyor. 


Beyanname ve ödeme süresi 31 Mart'ta son bulacaktı. Ancak,  31 Mart'ta ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle vergi dönemi, 2 Nisan'a kadar uzatıldı. 


Vergi için beyannameler, vergi dairesinden ve internet üzerinden verilebiliyor. Önceden hazırlanmış kira beyanname sisremi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sisteme deniyor. 


İnternet üzerinden beyanname vermek isteyenlerin “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ne giriş yapmaları gerekiyor.


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.


Vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilir.


Kira beyanname süresi 2 Nisan'a kadar uzatıldı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön