20 / 04 / 2024

Kira çarpanı hesaplama formülü!

Kira çarpanı hesaplama formülü!

Kira çarpanı nedir? Kira çarpanı nasıl hesaplanır? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. işte kira çarpanı hesaplama formülü...



Kira çarpanı hesaplama formülü!

Kira çarpanı, kiralamak için alınan bir gayrimenkulün kendisini amorti ettiği aylık kira geliri rakamını ifade ediyor. Bu ne demek oluyor? Satın aldığınız bir gayrimenkulü kiraya verdiğinizi farz edelim. Aldığınız kira geliri ne kadar zaman içerisinde satış fiyatını geri kazandırır, ya da geri kazandırması için aylık kira bedeli ne olmalı gibi hesaplamalarınız doğrultusunda söz konusu oluyor.


Söz konusu kira çarpanı, bazen bazı durumlara göre değişken olabiliyor. Örneğin beklentilere ve arz-talep dengesine göre hesaplanan kira çarpanı farklı olabiliyor.


Kira çarpanı hesaplama formülü..

"Kira çarpanı nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra gelelim kira çarpanı hesaplama formülüne;


Kira çarpanı hesaplama formülü

Kira çarpanı hesaplaması için, kiralanan gayrimenkulün satın alınan fiyatının, brüt aylık kira bedeline bölünmesi gerekiyor. Bu işlem yapıldığı takdirde sonuç, kira çarpanını gösteriyor. 


Satın alınan miktar, aylık kira bedeline değil de 12'ye bölündüğü takdirde ise, bu sonuç ise size yıllık kira çarpanını gösteriyor.


Kira çarpanı hesaplama örneği..

Kiralama amacıyla satın aldığınız bir gayrimenkule 600 bin TL bedel ödediğinizi farz edelim. Gayrimenkul kira bedelinin ise 1.500 TL olarak belirlendiğini düşünürsek;


* Satın alınan gayrimenkul bedeli; 600 bin TL,

* Aylık kira bedeli; 1.500 TL,

* Kira çarpanı; 600 bin TL/1.500 TL= 400'dür. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön