28 / 03 / 2024

Kira damga vergisi ne zaman beyan edilir?

Kira damga vergisi ne zaman beyan edilir?

Kira damga vergisi, resmi sözleşmelerden ve resmi belgelerden belirlenen oranlarda değişen tutarlarda alınan vergiye deniyor. Peki, kira damga vergisi ne zaman beyan edilir?



Kira damga vergisi ne zaman beyan edilir?

Damga vergisine  tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabi tutuluyor. 


Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenler olarak karşımıza çıkıyor.  Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler ödüyor. 


Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden. üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya harhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar ödüyor. 


Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahi yetinde bulunanların vergisini,bunları en evvel satan

veya kabul veya başka suretle kullanan kişilerin ödemesi gerekiyor. 


Kira damga vergisi ne zaman beyan edilir?

Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde taşınmazın bulunduğu vergi dairesine beyan edilmesi gerekiyor. 


2015 yılı için yeniden belirlenen kira sözleşmesi damlga vergisi 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.



Kira damga vergisi ödeme süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön