29 / 03 / 2024

Kira depozito miktarı!

Kira depozito miktarı!

Kiracının, ev sahibine güvence vermesi için "depozito bedeli"nin ödenmesi gerekiyor. Banka hesabına yatırılan kira depozito miktarı ne kadar olmalı? İşte kanunda yer alan depozitonun hukuki niteliği...



Kira depozito miktarı!

Kiralama işlemlerinde kiracı eve çıkarken ev sahibine depozito+kira veriyor. Kira bedelinden ayrı olarak verilen depozito bedeli, kiracının ev sahibine verdiği "güvence" olarak tanımlanıyor.


Kira depozitosu, kira süresinin bitmesi halinde meydana gelebilecek zararların teminatını oluşturuyor. Örneğin, kiracının kira bedelini ödemeden çıkması veya demirbaşlara zarar verilmesi gibi.. Bu gibi durumlarda meydana gelen zararlar, kiracının ev sahibine ödediği depozito bedelinden karşılanıyor.


Depozitonun hukuki niteliği

Kira depozitosu miktarı, depozito iadesi gibi hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında, 342. maddede şu şekilde yer alıyor:


Madde 342

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Yukarıda yer alan hükümlere göre, depozito kira geliri üç aylık kira bedelinden çok olamıyor. Depozito, kiracıya ancak kira borcunun olmaması ve kiraya konu olan eve zarar verilmemesi halinde kiracıya geri veriliyor.



Depozito ücreti nedir?
Depozito iadesi!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön