29 / 03 / 2024

Kira depozitosu hesaplama 2016!

Kira depozitosu hesaplama 2016!

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi, kiracısından depozito talep edebiliyor. Bu depozito bedelinin sınırları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kira depozitosu ne kadar? Kira depozitosu nasıl hesaplanır?



Kira depozitosu hesaplama 2016!

Depozito, bir taşınmaz değerin, yani gayrimenkulün geçiçi bir süre için kullanımı sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar oluyor.


Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi, kiracısından depozito talep edebiliyor. Bu depozito bedelinin sınırları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Peki, kira depozitosu ne kadar? Kira depozitosu nasıl hesaplanır?


Kira depozitosu..

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Kira depozitosu hesaplama 2016 örneği..

Kira bedelinin 1000 lira olduğunu düşünelim. Bu durumda mal sahibi kiracısından 3 bin liranın üstünde bir depozito bedeli talep edemeyecek.




Kiracı tahliye bildirimi nasıl olmalı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön