19 / 04 / 2024

Kira depozitosu ne zaman ödenir?

Kira depozitosu ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, ev sahibi ile kiracı arasında anlaşma sağlandığı takdirde kira sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Peki, kira depozitosu ne zaman ödenir?



Kira depozitosu ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, ev sahibi ile kiracı arasında anlaşma sağlandığı takdirde kira sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Kira sözleşmesi ile birlikte depozito bedelinin de ödenmesi isteniyor.


Depozito, kira sürecinde yaşanması muhtemel zararlar için önem teşkil ediyor. Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu esaslarına göre depozito bedeline sınırlama getiriliyor.


Depozito,  vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak karşımıza çıkıyor.  En fazla 3 kira parası kadar alınabilinen depozito, sözleşmenin bitmesi halinde ve ev ile ilgili 

bir sorun yaşanmaması halinde kiracıya geri ödeniyor.


Kira depozitosu isteğe bağlı olarak şahitler huzurunda yapılabildiği gibi notere gidilipte yapılabiliyor. Kiracı depozitosu alan ev sahibinin kiracının evde çıkarken kira depozitosunu geri vermesi gerekiyor. Peki, kira depozitosu ne zaman ödenir?


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Kira güvence bedeli ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön